mainSENSOR: patenterad mätprincip för krävande mätuppgifter

Mätprincipen för mainSENSOR är utvecklad av Micro-Epsilon och kombinerar fördelarna med både induktiva och magnetiska givare. Givarna erbjuder en pålitlig och hållbar lösning för mätningar av position, avstånd och rotationshastighet. De används ofta som alternativ till induktiva givare och gränslägesgivare vid processautomation, förpackning och maskinövervakning. Tack vare ett gynnsamt pris i förhållande till prestanda är givarna lämpade för serieapplikationer.

mainSENSOR mäter position och avstånd med en magnet som är fäst på mätobjektet. Om magneten rör sig förändras magnetflödet i sensorelementet, vilket detekteras av sensorspolen. Tack vare beroende och motsatta fysiska effekter resulterar detta i ett linjärt förhållande mellan avstånd och utsignal.

mainSENSOR kombinerar fördelarna med induktiva och magnetiska givare. Till skillnad från konventionella magnetiska givare baserade på Hall Effect-principen erbjuder mainSENSOR-modeller ett betydligt större mätområde till fördelaktiga priser samtidigt som de ger en kontinuerlig, linjär utsignal. Till skillnad från konventionella induktiva givare ligger fördelarna i en kontinuerlig hög känslighet även i slutet av mätområdet, hög skyddsklass tavk vare höljet i metall, kompakt design och möjligheten att installera givaren i plan med ytan av icke-magnetiska material .

Magnetoinduktiva givare är ett idealiskt alternativ till brytare och gränslägesgivare eftersom användarna kan generera så många lägen som de önskar från den kontinuerliga analoga signalen. Komplexa mekaniska justeringar krävs inte. Dessutom behövs endast en givare för att täcka mätområdet från 20 till 55 mm. Magneten definierar mätområdet. Om ett annat mätområde krävs kan magneten enkelt bytas utan ytterligare kalibrering.

En speciell egenskap är möjligheten att mäta genom icke-ferromagnetiska föremål som aluminium eller rostfritt stål. Vid svåra miljöförhållanden kan givaren därför placeras i en ren miljö, separat från magneten.

mainSENSOR:s flexibla användningsområden möjliggör ett stort antal mätuppgifter. Produktsortimentet erbjuder industriella standardgivare med rostfritt stålhus (M12, M18, M30) eller ett kompakt, platt plasthus. För speciella kundkrav kan PCB och sensorhuset anpassas för serieapplikationer.

Förutom avståndsmätningar kan mainSENSOR också användas för att mäta rotationshastighet. Därför är en eller flera magneter fästa vid det roterande mätobjektet. När de närmar sig givaren genererar de en signaländring som kan användas för beräkning av rotationshastighet. Rotationsriktningen spelar ingen roll när rotationshastigheten detekteras.