Micro-Epsilon – scanCONTROL vid produktion av potatischips

scanCONTROL
Vid tillverkning av potatischips är tjockleken av potatisskivorna en mycket viktig parameter för att uppnå rätt konsistens, smak och kvalité. Om potatisskivorna är för tjocka kommer kärnan av potatisskivan att förbli mjuk, och om potatisskivorna är för tunna så kan de brännas. Även om potatisskivor skivas mekaniskt till samma storlek i början av produktionsprocessen, så ändras storleken under själva produktionsprocessen, på grund av olika parametrar och förhållanden där till exempel verktyg kan ha en påverkan.
Av detta skäl är det viktigt att kontinuerligt övervaka potatisskivornas tjocklek under hela produktionsprocessen med hjälp av scanCONTROL 2950-50/BL-sensorn. Sensorn projicerar en laserlinje på produktionsbandet och denna skannar sedan kontinuerligt potatisskivor längs med bandet. En blå laserdiod används eftersom penetreringsgraden mot potatisytan  är betydligt lägre än för konventionell röd laser, vilket är mycket viktigt, i och med att laserlinjen annars skulle expanderas och resultera i en otydlig laserlinje. När organiska material används bidrar därför en blålaser med högre precision.
På grund av att potatisskivorna långsamt förändras så är det inte nödvändigt att skanna varje potatisskiva utan slumpmässigt utvalda potatisskivor räcker. Den kundanpassade  mjukvaran, som är baserad på en enkel  bildbehandlingsalgoritm,  kan räkna ut den genomsnittliga tjockleken, planheten och totalvolymen. Om förinställda värden överskrids så kan olika parametrar användas för att anpassa produktionsprocessen, utan att behöva vänta på en kvalitetskontroll, vilket betyder att produktionsprocessen ej störs. Detta leder till besparingar av råvara, tid och pengar.
[av_button label=’Läs mer’ link=’manually,http://www.micro-epsilon.se/laser-scanner/scanCONTROL/Laser-scanner-selection/index.html’ link_target=” size=’large’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue835′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]