Tusentals givare från Micro-Epsilon i världens största spegelteleskop

Sensorer från Micro-Epsilon spelar en avgörande roll i det revolutionerande forskningsprojektet European Extremely Large Telescope (E-ELT). Enbart huvudspegeln kommer att ha en diameter på 39 meter och bestå av 798 enskilda honeycomb-segment.

Dessa segment måste anpassas till varandra för att bilda ett perfekt optiskt system. Sensorerna som tillhandahålls av FRAMES-konsortiet (Fogale och Micro-Epsilon) säkerställer exakt positionering med nanometerprecision. Sensorernas långsiktiga temperaturstabilitet liksom deras höga motståndskraft mot yttre påverkan gör dem också ideala för utomhusbruk.
Micro-Epsilon ansvarar för tillverkningen av sensorerna som möjliggör den mest exakta mätnoggrannhet som någonsin har använts i ett teleskop.

VD Martin Sellen är nöjd med ESO-samarbetet:– Efter att ha utvecklat sensorer till ett så viktigt projekt kan vi äntligen leverera en essentiell komponent till världens största spegelteleskop. Hela byggprojektet tänjer på gränserna för vad som är tekniskt genomförbart. Förutom ekonomisk betydelse innebär det här att vi kan bidra med vår kunskap inom den internationella toppforskningen.